tirsdag 18. august 2009

Skadet - ja. Alvorlig - tror ikke det.

Fin fremgang også siste døgnet. Krykkene er lagt bort, og jeg "går" rundt i huset. Smertene ved feil bevegelse er tydelige også i dag, men på langt nær så intense. Har fått mer eller mindre kvalifserte gjetninger på diagnose, og selv mener jeg at denne; piriformissyndromet, som går på nerve i klem, nok den mest presise: http://www.pasienthandboka.no/default.asp?mode=document&documentid=22564, den passer faktisk meget godt! (takk for tipset!)

Ser altså ut til å være isjasnerven som kommer i klem p.g.a. kraftig irritasjon i muskel like ved denne.

Kanskje litt farlig med slik selvdiagnostisering (heter det det?), men det meste annet er jo forsøkt hos helsevesenet (som jeg forøvrig er godt fornøyd med i dette tifellet)

Noen sitat fra pasienthåndboka som understøtter "diagnosen":


"Hvordan stilles diagnosen?
Sykehistorien gir mistanke om diagnosen. For legen er utfordringen å utelukke andre mulige forklaringer på plagene
." (Det stemmer i allefall)


"Lidelsen oppstår oftest hos veltrente personer med kort, kraftig og dårlig uttøyd muskulatur" (kort, (kraftig) og dårlig uttøyd muskulaur stemmer svært godt)


"Skaden kan oppstå på ulike måter. I noen tilfeller er det snakk om overbelastning ved gjentatt aktivitet, som oftest oppstår p.g.a. lange gåturer, løping og hard/uvant styrketrening." (trenger vel ikke kommenteres..)


"Lokalisering av smertene er ofte upresis, den kan kjennes i hoften, halebeinet, setet, lysken og i nedre del av leggen." (vondt alle disse stedene utenon leggen)

Behandling:
"Det viktigste tiltaket er avlastning." (det virker! )

"I tillegg bør du tøye piriformismuskelen, gjerne flere ganger om dagen." (SKAL begynne når smertene blir borte)

"Ved intense plager kan en kur med betennelsesdempende midler (NSAIDs) mildne plagene. Eventuelt kan du også ha nytte av fysikalsk behandling." (volaren tar jeg, og blir jo friskere for hver dag. Får se om jeg går for noe fysikalsk behandling også etterhert.)

Eneste som egentlig bekymrer meg litt nå er at det står at lidelsen kan bli kronisk. Men med tilstrekkelig tøying bør vel det kunne unngåes! Har i år nemlig ikke invistert ett eneste minutt på tøying. Ja - jeg vet......

2 kommentarer:

  1. Kjøp disse, og legg inn 2-3 "økter" i uka, hver av 25 minutter. Da slipper du sånne problemer på sikt.

    http://www.briandorfman.com/products/product-detail/53-detail-low-back-basics-and-flexibility-training-dvds

    mvh
    Goldie

    SvarSlett
  2. God bedring videre, og lykke til med målene videre.

    Å gå og vente på stagnasjon er ikke noe strategi. Å påstå at man har overpresert i mange år er bare TULL! :) I en konkurranseform som IM er det ikke tilfeldigheter hvis du gjør det bra. 9:58 kommer ikke av liksomtrening. Fortsett det gode arbeidet, jeg antar, du har lagt ned til nå.

    Har du noen spesifikke planer hva du skal kjøre til neste år?

    SvarSlett