lørdag 21. oktober 2017

Race report IM Hawaii 2017



Oppglødd over en superprestasjon nesten over evne i 2015 med 3.plass i min AG og topp 50 totalt, så kunne nesten ikke målsettingen bli annet enn seier om jeg skulle delta i VM på Hawaii igjen. En del utfordringer med jobbsituasjon ble på mirakuløst vis ryddet av veien, og kun muligheter lå i fremtiden….

Sesongen 2017 har gått bra: En middels gjennomføring i IM Sør Afrika i april, dog med litt skrantende kropp, sikret 5. plass og dermed Hawaii-billett, men konkurransen viste også at avstanden opp til de beste var ganske stor… Seier i  IM 70.3 Jønkøping, 2. plass i Ruegen og EM 70.3 i Kronborg (kun en punktering unna EM-tittelen) viste imidlertid at jeg hadde gjort mye riktig utover vår og sommer. Fremdeles føler jeg at jeg ikke fikk helt den progresjonen jeg ønsket gjennom vinter og vår – bra nivå, men absolutt ikke nok til å være reell vinnerkandidat på Hawaii. 100% sykdomsfri og skadefri fra mars til oktober burde uansett gi muligheter, og ila september begynte tingene virkelig å gå rette veien – jeg scoret all time high på både sykkel- og løpstester. På svøm ser jeg ut til å ha funnet et relativt stort flatt platå, som jeg nok må gjøre mye for å klatre videre fra (teknikk!), men håper også at jeg kan bevege meg romslig rundt på dette platået uten å ramle ned. Altså at jeg kan kutte litt ned på svømmingen uten å bli vesentlig tregere…for å løpe mer! Perioder i år med 5 svømmeøkter i uka har ikke resultert i raskere tider, og perioder med 1-2 økter i uka har ikke medført saktere svømming.

Mathilde Ellingsen sitt bilde.
2 min å gå til denne stranden fra leiligheten. Stille vann hver morgen frem til
kl 8-9. Men da er jo dagen godt i gang allerede her på Hawaii.
Lett å motivere seg til OW økter med slike forhold
Jeg ankom Hawaii lørdag kveld, altså nesten 2 uker før konkurransen, lang akklimatisering til varme og tilpasning til 12t tidsforskjell fra norsk tid, mener jeg er viktig, at dette også gir en del  ferietid for mitt, som alltid, relativt store reisefølge er også «viktig» 😊 I år talte supportergjengen 26 personer!!! Ikke vanskelig å finne venner og familie som gjerne tar en ferietur til Hawaii... Jeg trente meget godt på Hawaii i ukene før konkurransen og følte meg også meget bra. Faktisk første gang i løpet av hele 2017 at jeg trodde selv at det var teoretisk mulig å ta tittelen om absolutt alt gikk min vei.  Deltok på Hoala training swim, som går i svømmeløypa en uke før konkurransen, og svømte sånn middels minus, på litt under 1:07, altså 1-2 min bak det jeg antok. Jeg svømte uten swim skin på denne, så jeg hadde et håp om at det var 1-2 min å hente på konkurranseutstyr og litt mer skjerpet gjennomføring på konkurransedagen.

Opp av vannet på Ho`ala training swim. Kun iført en fancy Zoggs  badebukse :-)
Foto: Lars Petter Stormo

Per Morten Ellingsen sitt bilde.
God følelse på sykkelen i uka før konkurransen.
Litt opp og ned er jo alltid kroppen inn mot konkurranser som man topper formen til, men på en av overgangsøktene hadde jeg samme «flying legs» følelsen som jeg ikke hadde hatt siden oktober 2015. Uttrykte vel også til reisefølget at «F… det var i dag konkurransen skulle ha vært», synd at dette var på søndagen 6 dager før konkurransen. Hadde hviledag mandag, med snorkling m.m. og ellers bare avslapping ved bassenget. Tirsdagen hadde jeg siste dag med skikkelige harde økter på både sykkel og løp. Sykkeløkten var mitt livs beste, med wattverdier en god del høyere enn det jeg hadde på tilsvarende siste hardøkt i 2015, men ingenting vokser inn i himmelen. På etterfølgende løpeøkt, så måtte jeg bare stoppe midtveis, siden jeg fikk store smerter på baksiden av høyre lår, sete, hofte. Haltet hjem og kunne ikke annet gjøre enn å håpe at dette gikk over… Det var da noe til tidspunkt å bli skadet på etter 8 mnd helt uten noen kjenninger noe sted. Forsøkte meg med en veeeeldig lett vispetur på sykkel onsdag formiddag i håp om at økt sirkulasjon ville hjelpe, men jeg måtte avbryte også denne…. Fikk tak i massør, og fikk en god 90 min lang omfattende behandling, som avslørte mange triggerpunkter rundt det vonde stedet, men også flere andre steder. Men fikk ikke noen forklaring på hvorfor det var som det var. Selv mener jeg det var en betennelse? Jeg våknet opp torsdag morgen med vondt over stort sett hele kroppen, og tenkte at det var et bra tegn tross alt, etter en sånn «full overhaling» av kroppen som jeg hadde hatt dagen før, men jeg var like fullt ganske urolig. Jeg var langt ifra sikker på et jeg kunne stille til start om to dager. Fremdeles veldig vondt og stivt på høyre side. Følelsen/plagene kjentes ut som en blanding av strekk, krampe og skikkelig «stølhet» som etter første harde knebøyøkt på mange mnd… Jeg spiste voltarol-tabletter og smurte med voltarolsalve, men merket lite fremgang. Fredag morgen kom og situasjonen var uendret, 100% hvile i nesten to døgn hadde gitt ca null effekt, akkurat da var jeg innstilt på å ikke stille til start. Utover fredagen begynte jeg imidlertid å kjenne litt bedring. På fredag ettermiddag/kveld bestemte jeg meg for å stille til start uansett, men var ekstremt usikker på hvordan kroppen ville være. Jeg var innstilt på at det kunne bli hva som helst….Var ganske sikker på at jeg kunne gjennomføre svøm omtrent uten noen påvirkning av plagene, men for sykkel og løp visste jeg rett og slett ikke. Når jeg la meg på kvelden hadde jeg imidlertid bestemt meg for at om jeg kom igjennom syklingen uten store smerter, så skulle jeg fullføre uansett om jeg måtte spasere/halte meg gjennom samtlige 42 195 meter på den avsluttende løpingen.
Per Morten Ellingsen sitt bilde.
Litt oppgitt... :-)

Lørdag morgen våknet jeg med vesentlig bedre kropp enn jeg hadde lagt meg med, noe stivt og ømt fremdeles, men ikke lenger direkte vondt – tenkte da at dette faktisk kunne fungere. Kjørte de 35 minuttene fra Waikkoloa og inn til start, og tenkte at dette virkelig så ut til å løse seg i tolvte time. Fikk gjort de siste forberedelser på sykkelen og kom meg innom toalettet akkurat i det PRO-starten gikk. På med solkrem, tri drakt og swim skin, og ut i vannet litt før kl 0700. På den korte svømmeturen ut til startlinjen rakk jeg å tenke at jeg ikke hadde kjent noe når jeg gikk ned trappen og ut i vannet. Bestemte meg der og da for å gå «all in», og regne med at jeg hadde hatt mer flaks enn hva som er lov, og blitt klar i aller siste sekund. Jeg la meg derfor nesten helt fremst, i tredje linje og nesten helt ut mot piren – altså der de beste svømmerne ligger. Jeg svømmer jo 10 min saktere enn de beste, og regnet med å få røff behandling i starten, men posisjonen gir jo kortest vei gjennom løypa! Mange ivrige og ambisiøse personer samlet på en lite stykke hav akkurat her, så det er relativt stort press bakfra når du befinner deg der jeg gjorde, men folk har jo overlevd dette før – selv om de vel svømmer noe fortere enn meg da.
Mathilde Ellingsen sitt bilde.
Veldig godt tippet av min niese Mathilde, som spøkefullt la ut dette bildet fra starten.
Jeg var nesten akkurat der pilen er, kanskje enda litt lenger mot piren til høyre,
sånn ca rett under den store gule Gatorade flasken.

 Kanonen gikk av og helvete brøt løs. Mye slossing de første meterene, men følte jeg kom lettere i fra det enn jeg hadde ventet, og fikk svømt en blanding av «tarzan» og vanlig svøm i starten. La meg helt inn til bøyene, og til dels også på høyre side av bøyene hele veien ut til runding ved «Body Glowe» båten. (siden trykket fra venstre gjorde at deler av feltet ble presset ut i sonen mellom bøyerekkene). Tangerte båten og begge vendingsbøyene der ute og også samtlige bøyer på tilbaketuren. Hadde stort sett bra bein å drafte på gjennom hele svømmingen, selv om jeg ofte måtte sloss en hel del for å få ligge der, siden jeg ikke var alene om å ønske å svømme korteste vei. Hadde kramper under fotbuen på begge føtter store deler av svømmingen, men fant ut at dersom jeg med jevne mellomrom sparket føttene borti hverandre, litt sånn «fotklapping», så løste det seg litt og jeg kunne fortsette å svømme som normalt. Følte ikke at jeg svømte i noe max tempo, men rundet likevel halvveis på ca 32 min, så jeg tenkte ikke ett sekund på å forsere i feltet, her var det bare å følge stimen. Kom opp på 1:04:49 og dermed 2 min bedre enn på generalprøven, og også min raskeste svømming på mine fire starter her på Hawaii. 100% på budsjett/plan.


Planlagt lynrask T1 ble en del hindret av til dels mye kø, men 2:44 er likevel helt ok.

Litt spent på hva kroppen ville respondere med når jeg inntok tempostilling på sykkelen, men kjente ingen vondter noe sted. Som i 2015 var planen å hamre på langt over fornuftig watt første timen, dette for å prøve å komme i kontakt med tetgruppen i min AG som vanligvis har minst 5 min forsprang. Ekstremt mange som svømmer på rundt 1:00-1:10, så det er stinn brakke ut på sykkel, og 100% umulig å håndheve noen draftingregler i den første 5-6km lange sløyfa inne i byen. Uansett ikke noe stort problem for meg egentlig, siden jeg sykler nesten hodeløst hardt her, og ligger til vestre hele tiden. Hadde 280W de første 10 minuttene, og vet jo at DET ikke er lurt, så jeg koblet inn igjen hjernen og fortsatte å sykle knallhardt, men ikke hodeløst den neste halvtimen utover Queen K. Hadde likevel nesten 250W i NP første timen, og da sluttet jeg også å jage så mye. Jeg la meg inn i rekka på 12m, og det var som å gå fra intervalldrag til søndagstur… Litt sånn ut og inn av rekka og plukket noen plasser her og der, og ute ved Waikkoloa (der vi bodde denne gangen)  tok jeg igjen teamkollega i Smartfish-Fuji;  Hans Christian Tungesvik, som dessverre ikke hadde helt dagen etter en litt kronglete inngang til konkurransen for hans del også. Ingen kan vinne hver gang... det skulle jo flere oppdage denne dagen. Jeg lå pent og pyntelig på rekka inntil Sam Gyde, en av storfavorittene i min AG passerte meg. Gyde har vunnet min AG flere ganger og har kjørt på smått fantastiske 8:45 her på Hawaii. Han er supersterk syklist og løper, men altså ikke noen god svømmer, siden han er bak meg på svøm. Jeg visste jo at han ville komme forbi en eller annen gang ila syklingen, og jeg hadde planlagt å gjøre et forsøk på å bli med ham opp gjennom feltet… Kastet meg ut etter han, og oppdaget fort at jeg ikke var alene om denne taktikken. Lokomotivet Gyde hadde vel minst 8-10 vogner som alle tenkte det samme som meg. Etter hvert ble dette bare for dumt, og jeg tok noen runder i front for å bidra litt, men intensiteten var allerede i overkant av det som var bærekraftig for min del, så jeg slapp meg bak i vognrekken igjen og bet meg fast oppover mot Hawi. Noen minutter før Hawi møtte jeg Lars Petter, og anslo at jeg var ca 8 minutter bak ham da, altså hadde vi sannsynligvis holdt noenlunde samme fart ut til vending på syklingen, siden jeg antok at han hadde svømt minst 7-8 min fortere enn meg.  Ganske uforståelig så fikk «lokomotivet» Gyde en panalty ute ved Hawi, og jeg måtte også stoppe i 10 sek ved Hawi for å få tak i egen næring fra «special needs» posen – utrolig nok hadde jeg nok en gang mistet en flaske med viktig næring ut fra T1, men denne gangen hadde jeg en ny liggende i special needs posen, og også fordelt viktig næring på flere flasker. Den gode sykkelgruppen var da litt oppløst/forsvunnet, og det ble på ny litt jaging gjennom feltet, men nå visste jeg at jeg var relativt langt fremme, så det var ikke lenger like avgjørende å jage seg fremover i feltet. Jeg hoppet litt frem til neste gruppe i motbakkene, og lå fornuftig på 12m på flatene. Jeg hadde ikke noen superdag på sykkel, og begynte også å merke kjøret, så jeg forsøkte å spare krefter der jeg kunne. Mange rundt meg begynte også å slite i motvinden på vei tilbake, og jeg ble derfor «tvunget» til å ta en del mer vind enn jeg ønsket på tilbaketuren til byen, men holdt bevisst litt igjen, og lå på 12m de stedene jeg hadde muligheten til det. Jeg ville gi meg selv muligheten til å løpe bra – hadde jo god suksess med denne oppskriften her på Hawaii for to år siden. Så når Gyde tok meg igjen nok en gang (etter sin tidssstraff) så lot jeg han bare stikke. Og slapp watten enda mer ned de siste 10km inn til T2 og tapte en del plasser da, men kjente meg bra. Ved «hot corner» stod den mannsterke heiagjengen (26 stk) og de gjorde absolutt jobben sin 😊 Sjekket sykkelcomputeren en siste gang: 4:50 i sykkeltid og 224W i NP, det var 1W mer enn planlagt og omtrent spot on på tiden også, håpet vel på ned mot 4:45 med gode forhold, men ikke så mye jeg ville ha endret der altså – kanskje burde jeg gamblet litt og blitt med på kjøret til Gyde helt inn til T2, men det får vi jo aldri vite svaret på. Gyde kom inn på 4:43 med 5 min penalty og hadde dermed raskeste sykkeltid i AG selv med tidsstraff. 
Mathilde Ellingsen sitt bilde.
Et skikkelig stort banner må jo en skikkelig fan club/heiagjengen stille opp med.. :-)
Mathilde Ellingsen sitt bilde.Mathilde Ellingsen sitt bilde.

Mathilde Ellingsen sitt bilde.Astrid Danielsen sitt bilde.

Astrid Danielsen sitt bilde.Astrid Danielsen sitt bilde.

Astrid Danielsen sitt bilde.Astrid Danielsen sitt bilde.

                                    Noen bilder fra tidenes beste supportergjeng!
         

Inn i T2 så talte jeg sykler i M40-44 området, og det var relativt fort gjort, for der var det mindre enn 10 sykler…. Det er jo frivillige som tar imot syklene ved dismount line her, så vi setter dem ikke på plass i stativet selv, derfor kunne det jo være noen sykler som ikke var blitt plassert tilbake i stativet enda, men antok uansett at jeg var minst topp 15 inn til T2, det var absolutt innafor.
Noe knotete T2 siden det fløt med vann inni skifteteltet, men fikk på meg sokker, sko, caps og solbriller. Men var allerede bløt på bena før jeg kom oppi skoa.

Det gikk lett i starten på løpingen, og jeg fikk sekundering på at jeg var nr. 11, og at jeg var ca 12 min bak teten i min AG. Planlagt 4:15 fart gikk veldig greit å holde. Med, toalettstopp, litt tidsbruk for nedkjøling og inntak av næring på drikkestasjonene så skulle 4:15 løpsfart greit gi 4:20 snittfart. Jeg var påpasselig med mye nedkjøling; is, vann og svamper ut over Alii Drive. Kroppen kjentes bra, og jeg merket ikke noe som helst til plagene jeg hadde de siste dagene inn mot konkurransen. Ca en km før vending møtte jeg Lars Petter, og regnet raskt ut at avstanden frem fremdeles da var 8-9 minutter, noe jeg var ganske overrasket over, siden jeg absolutt ikke hadde syklet spesielt fort siste delen av syklingen, og at han normalt løper en god del fortere enn meg. Men det skulle vise seg at han dessverre hadde hatt en punktering på sykkel etter ca 140km, som han nok tapte 3-5 min på. Rett ved vending etter 8 km på Alii drive tok jeg også noe overraskende igjen Lasse Finstad. Og jeg løp sammen med han i ca en km før han sakket akterover ifm en drikkestasjon. Vi pratet litt sammen på denne lille tiden, og han fortalte om myyye drafting i front av AG, og at han derfor hadde tatt den drastiske beslutningen å legge opp!? Håper han kommer på bedre tanker etterhvert… forsøkte å få han til å i alle fall spasere til mål og ta med finishermedaljen hjem - det ikke er mange som bryter dette løpet…. Kan vel i farten ikke komme på noen norske som har gjort det før ham?? Uansett, fremdeles hadde jeg en bra følelse og var topp motivert til tross for denne litt underlige siste kilometeren sammen med Lasse. Møtte Jarle Wermskog og Hans Christian på turen tilbake mut byen, og så at Jarle hadde godt driv og ikke var veldig langt bak meg. Jeg begynte selvsagt å merke varmen og slitasjen, men hadde 4:21 i snittfart ved bunnen av bakken opp Palani Road, så alt var 100% etter planen enda. Fikk kalddusj med vann og ny sekundering av heiagjengen min i bakken, og jeg hadde nå løpt meg opp til 9. plass, med kun sekunder opp til 8. plass. Og 8. plassen tok jeg igjen akkurat over bakketoppen på Palani Road, og starten utover Queen K.  Forsøkte ta det pent opp den bratte bakken, men merket likevel at det hadde kostet. Utover Queen K. begynte jeg å få problemer med å holde 4:30 fart, og allerede da skjønte jeg vel at dette ble nok en tøff løpeetappe her på Hawaii. Egentlig kun i 2015 at jeg føler jeg fikk en «normalt god» IM løping, de andre to gangene, i 2011 og 2013, har det blitt mye tøffere enn hva som er vanlig/ønskelig. 

Etter ca 20 km var jeg i grunnen sluttkjørt, så ila kun 3-4 km på Queen K. hadde jeg altså gått fra en god følelse til å bli malt til pudding nok en gang. Møtte Jan Frodeno ca på dette tidspunktet og så at han slet mer enn meg, eller i alle fall hadde gjort det, siden han var så langt bak teten. Gav ham tommel opp og nikket, og må ha sett ekstra rart/lenge på han, for han hilste og begynte å snakke, "nobody can win every time" sa han. og videre: "push on, you are doing good", vel det føltes ikke slik. Men makan til idrettsmann - ikke lett å "tape" med slik stil - respekt. 
Frank Hau sitt bilde.
Jan Frodeno heier på den kommende verdensmesteren Patrick Lange...
ikke lenge etterpå heiet han på meg også, stor idrettsmann -
viser storsinn på en tung dag for eget vedkommende,
Respekt....

Jeg passerte halvmaraton på drøyt 1:35 og jeg løp da fremdeles helt ok, men måtte ned på overlevelsesfart på nærmere 4:50-5:00 og regnet raskt at det ville bety rundt 3:20 maraton og dermed rundt 9:20 i sluttid… farvel til pallen, men ikke 100% umulig med topp 5 og podiumplass med tilhørende Umeke-trebolle...Det skulle vel holde hardt, men jeg måtte jo tro på det. Dette holdt meg oppe i enda noen kilometer, men ved Energy Lab smalt det til i høyre hofte, og plagene som jeg hadde før konkurransen kom definitivt tilbake, rart hvordan jeg ikke hadde tenkt ett eneste sekund på dette de siste timene, men nå var det i grunnen alt jeg klarte å tenke på…. Gjorde forsøk på å jogge med litt stivt høyreben og belaste venstre siden mest, men omtrent uansett hvordan jeg forsøkte å vralte meg rundt, så var det rett og slett smerte-overload. Der og da gav jeg opp alt annet enn å komme meg til mål. Dette var i grunnen et befriende øyeblikk, siden jeg da tok det veeeldig pent derifra. Når det gikk nedover, så fikk jeg til lett jogg, men oppover og bortover, så gikk jeg med stivt høyreben. Ble løpt forbi av maaange den neste timen. Fikk også en annen opplevelse av matstasjonene – pratet med mange frivillige og spurte om de hadde øl m.m…. Men der i gården var det bare is, vann, cola, svamper, smil og oppmuntring å hente…  😊 Ja, de frivillige her er i en egen superklasse!

Møtte de andre norske på min spasertur tilbake til byen; Bjørnar, Trude og Steinar. For en gjeng, bare smil og oppmuntring å se derifra også. Men min dag var «over». Fikk jogget litt igjen før siste oppoverbakke, men gikk/vraltet opp hele denne. På toppen av Palani tenkte jeg at jeg må jo nesten forsøke å jogge ned her og inn til mål, det blir for pinlig å gå gjennom dette folkehavet. Jeg bet tennene sammen, og løp vel omtrent med Lionel Sanders løpestil inn til mål, forbi supersupporterne mine, som nok hadde en liten bekymret mine bak smilene sine (tror ikke jeg så ut som om jeg hadde det spesielt godt) MEN jeg «løp» faktisk ned hele bakken, og holdt vel en lett jogg også på flatene inn til mål. Det var på disse strekkene at jeg begynte å kjenne smerter i venstre kneet også, sikkert et resultat av kompenserende «løpestil». Rett før mål var det en som gikk rett foran meg, og plutselig slo konkurranseinstinktet inn igjen og jeg tok en 50 meters vraltende sluttspurt, ikke spør hvorfor!? Men tok han igjen 3m før målstreken og rakk 2 tideler med litt «påtatt jubel» men tro meg – jeg var MEGET glad for å være i mål.

Jeg gikk med en litt underlig og blandet følelse bort i «athletes garden», glad for at det var over, og selvsagt skuffet også, men klarte å reflektere over at gjennomføringen likevel var langt bedre enn det jeg kunne ha hatt lov å drømme om for 48 timer siden. 3:38 maraton og 9:39 i sluttid er jo isolert sett ikke noe å rope hurra for, nesten litt pinlig, men likevel ser jeg noe positivt i det: For noen år siden ville jeg kanskje ha vært ok fornøyd med 9:39, og når jeg nå gjør den tiden med 15 kilometer gange på slutten, så er i alle fall maksnivået øket vesentlig. Med dette resultatet ble jeg nr 26 i min aldersklasse, men samtidig var det veldig tett på plassene foran; f.eks. så kom hele 7 stk i min AG kom inn på 9:36-tallet. En helt ordinær/middels/halvdårlig (skadefri) maraton på f.eks. 3:25 ville ha gitt 9:24 i sluttid og 9.plass i AG - et resultat/plassering jeg absolutt mener jeg hadde inne. Og det å vite at nivået man har holder minst til topp 10 er jo en viss trøst. MEN jeg er definitivt ikke glad i slike antagelser/teorier som jeg akkurat selv har presentert; På resultatlisten står jeg med 9:39 i sluttid og 26. plass, så da er det faktisk det som er realiteten, sikkert veldig mange som kan si «dersom og vissom» osv. Jeg tar uansett med meg mine egne vurderinger videre.

For det blir mer…. Jeg er ikke ferdig med dette! Riktignok tvunget tilbake i 100% jobb fra 1.1.2018, som er en uheldig endring i planen, og i tillegg bytte av arbeidssted, med (enda) mer ustrukturert arbeidstid blir meget utfordrende, men sultne ulver jager best. Jeg kan ikke la dette bli siste ordet fra denne konkurransen. Langtidsmålsettingen er jo også å forsøke å vinne min AG innen 3 år, dvs. at jeg har 2 forsøk igjen. Det siste forsøket er jo det jeg selv har mest tro på; nemlig 2019 når jeg er yngst i 45-49 klassen. I den klassen er løyperekorden 9:02:51, så med kapasitet til ned mot 9:05-9:10 om to år, så er mulighetene faktisk veldig gode, i år kom vinneren i M45-49  inn på 9:18….

Akkurat i skrivende stund virker dessverre veien frem veeelding lang. Kneplagene som kom på slutten av løpet har bare blitt verre og verre, og ila flyturene hjem ble dette virkelig ikke bra. Det bar rett til lege etter hjemkomst, med krykker, en ukes sykemelding og MR kontroll som resultat. Ikke fått svar fra MR enda, men håper virkelig at det ikke er noe som setter meg ut av spill for en lengre periode. Jeg trigges nok av å mislykkes, for jeg har vel aldri før vært så motivert i uken etter Hawaii som det jeg er nå. Jeg ser at den «ville» målsettingen ikke er helt urealistisk – sinnsykt vanskelig å oppnå, men ikke like uoppnåelig som den har sett ut før.

Per Morten Ellingsen sitt bilde.
Litt må man unne seg selv om målene ikke er innfridd...


Grattis til alle norske som gjorde bra prestasjoner, og ekstra stort gratulerer til Lars Petter Stormo med ny norsk løyperekord og 2. plass av alle i AG, kanskje kun en punktering unna å bli både verdensmester og beste Age grouper overall…

Til slutt en stooor takk til den fantastiske heiagjengen som var med til Hawaii, og takk til sponsorer og samarbeidspartnere.


Per Morten Ellingsen sitt bilde.
Møtte også den nye nybakte verdensmesteren på flyplassen på vei hjem -
veldig trivelig og ydmyk fyr den godeste Patrick Lange...

iTec, Birk Sport, Smartfish-Fuji, Salming, Rudy Project, Garmin, Unaas, 2XU, Klubben.no m.fl.

mandag 9. januar 2017

Er det mulig å drive med triathlon videre i livet?

Jeg kunne ikke fortsette slik jeg har gjort de siste 7 mnd. To uker sammenhengende på jobb med 12 til 16-timers vakter, og så forsøke å trene nok til å «hevde seg,» om ikke annet i klassen for de godt voksne… Fra 1.1. 2017 ble det en permanent løsning med 16-timers vakter. Vel og merke har jeg to-uker fri etter en slik periode på jobb, men når to av tre slike 2-ukers vaktperioder er nattarbeid hhv. 1600-0800 og 2400-1600  (den siste, og lette vakten, går fra 0800-2400) så er det 99% fysisk umulig å komme seg i bassenget (pga åpningstider og behov for søvn), og det er i tillegg både fysisk og mentalt i overkant krevende å banke ut mer enn 10t trening under slike omstendigheter. Jeg har derfor bestemt meg for å kutte ut. Det var gøy så lenge det varte, men nå skal jeg altså trappe ned!

Men tro ikke at jeg skal trappe ned på triathlon! Jeg har på mirakuløst vis fått satt sammen en helhetlig livssituasjon som gjør at jeg trapper opp triathlon-«satsingen»!!:

1.       2-års avtale med arbeidsgiver om 50% stilling, dvs. 1 uke på jobb og 3 uker fri. Fremdeles 7 dg à 16t i jobbperioden (så 50% er jo et relativt begrep - 92 dg à 16 t blir jo tross alt 1492 timer på et år…), men en slik «hvileuke» hver 4. uke passer jo bra.  
2.       En særdeles god hovedsponsoravtale med Itec AS som strekker seg over 2 år (med opsjon på et tredje)
3.       Økt omfang av treningsoppføling/coaching, som da faktisk er blitt en ikke uvesentlig stillingsprosent i seg selv, men selvsagt med utstrakt bruk av flexitid…
4.       Fortsatt være en del av Team Smartfish-Fuji elite, slik at det meste av utstyr er sørget for av alle de gode samarbeidspartnere der, og dermed ikke stjeler av matbudsjettet til familien ;-)
5.       Samboer som har gått opp i stillingsprosent tilsvarende det jeg har redusert min. (Da bør jeg for husfredens skyld inderlig håpe at det kan lokkes med en tur til Hawaii igjen)

Vel, dette var bare bakgrunnsinfo. Kort og godt rydding i kalenderen for å gi seg selv en mulighet. Jeg vil jo nødig kalle dette en storsatsing, for menn over 40 år som satser skikkelig er det i utgangspunktet ganske få av. Ole Einar Bjørndalen er ett av de få unntakene. Og jeg skal ikke på noen måte forsøke å bli best i verden – eller forresten: Det er akkurat det jeg skal!! Jeg skal forsøke å vinne VM Ironman på Hawaii, i min aldersklasse da riktignok, men det er jaggu en tøff nok målsetting! Kall det gjerne patetisk, midtlivskrise eller hva du vil – men alt over tatt i betraktning, så gjør jeg dette utelukkende fordi jeg VIL og KAN. Vi lever bare en gang, og jeg skal jammen meg forsøke å LEVE mitt liv. Når jeg i høst ble bortimot tvunget til å slutte å drive med triathlon på den måten jeg vil, så innså jeg hvor mye denne livsstilen betyr for meg – ikke bare konkurransene (for de utgjør jo svært få av timene i et år) men veien frem mot konkurransen. Treningen, det bygge seg opp litt dag for dag, kjenne at man er i kanonform – disse tingene man ikke kan kjøpe seg. Litt som Mirinda Carfrae sier om det å kvalifisere seg til Hawaii: «Many things in life we can buy – this is something you have to earn»

Jeg mener jo selv at jeg har et rykte i triathlon-miljøet som går på at jeg er en nøktern realist, og at jeg definitivt liker å prestere før jeg sier noe om prestasjonen, altså at jeg aldri gjør det jeg nettopp nå har gjort: Gå høyt ut med flagg og ballonger og fortelle alle at jeg skal erobre verden og prestere så og så fantastisk. Det å vinne sin klasse på Hawaii er det kun en norsk utøver som har gjort; Teamkollega i Smartfish-Fuji, Hans Christian Tungesvik i klasen M18-25 år nå høsten 2016. Jeg bestemte meg for min målsetting noen uker før han tok sin seier på Hawaii, men tro ikke at jeg er skuffet over å ikke kunne bli først norske vinner på Hawaii – jeg er egentlig litt lettet, han viste at det er mulig. Så tilbake til den nøkterne realisten: I september 2015 ville jeg ALDRI ha satt det målet jeg nå har satt, men med norsk løperekord på Hawaii (9:12:18) og 3. plass i M40-44, så ble plutselig det meste mulig. Med den kapasiteten jeg hadde i oktober 2015, så var nok det resultatet bortimot en overprestasjon, men det viste altså at det meste er mulig. Ironman mantraet: «Anything is possible» ble en realitet. Men hva kreves for å vinne på Hawaii? De 3 siste årene har vinnertiden i M40-44 vært: 9:03 – 9:03 – 9:09. I superåret 2013 var vinnertiden 8:41, og i 2012 var vinnertiden 8:54, Begge tidene under 9 timer var satt av tyske Christian Mueller, og begge gangene (altså 2012 og 2013) var han ganske nøyaktig 20 minutter foran nr. 2 i klassen. Statistisk tilnærming og normale konkurranseforhold tatt i betraktning, så vil man være en reell vinnerkandidat om man kan gjennomføre på rundt 9:00 – og der ligger også det målet jeg jobber mot. Hva de andre har av kapasitet får jeg ikke gjort noe som helst med, men å jobbe knallhardt for å være i nærheten av sub-9 på Hawaii, det kan jeg i vesentlig grad «kontrollere» selv, gitt at forholdene er «normale» i Hawaii-målestokk vel og merke. Jeg vet nok best av alle hva som kreves for å klare 9:12 på Hawaii, med mine forutsetninger, og har dermed et relativt bra utg. pkt. for å gjøre forbedringene som må til for å ta ett steg videre. Å barbere bort 12 minutter fra et i utg. pkt. nesten perfekt løp, er ikke mulig, så kapasiteten MÅ økes. Første utkast av planen tilsier 2 min raskere svøm, 5 min raskere sykkel og 4 min raskere løp, altså ca: 1:03 – 4:46 – 3:05, og så knipe de siste sekundene i skiftesonene. Svømmingen mener jeg skal være fullt mulig å klare, bare ved å svømme noe mer enn jeg har gjort tidligere. Fra 4:51 til 4:46 i sykkeltid betyr en plass mellom 10-15W høyere normalisert watt, (i.h.h.t. www.bestbikesplit.com). Minst 5 av disse wattene er det mulig å få «gratis» ved optimalisering av utstyr (så som keramiske lager i krank og trinsehjul, samt nytt tempostyre m.m.).  4 min raskere marathon betyr 5,7 sek raskere pr. km. Veien dit går via mer løping rett og slett (jeg løper lite, «kun» 172 timer og 2190 km ila 2016), samt minst 1-2 kg lavere kroppsvekt på startstreken. Når jeg bryter det ned slik, så høres det nesten lett ut – liksom bare å gå bort å gjøre det.  DET ER DET IKKE! Men viktigst av alt; det høres IKKE UMULIG ut heller. Største utfordringen ligger nok i å løpe en 3:05 marathon på Hawaii. Men med 3:09 på en ekstra varm dag i 2015 skulle bety at det finnes muligheter…

Nå høres det ut som om jeg allerede er kvalifisert til Hawaii 2017 (det kunne jeg jo ha vært om stedsansen min i IM Weymouth i september 2016 hadde vært noe bedre) men det er jeg altså ikke. Jeg er påmeldt IM Sør Afrika 2. april, og til tross for litt langvarig sykdom før og ila jula, så håper jeg å være i så god form da at jeg kvalifiserer meg i første forsøk, ellers så må jeg gjøre et nytt forsøk ila vår/sommer, det er ikke helt optimalt med tanke på formtopp i oktober. Skulle det gå min vei allerede i ør Afrika, så vil jeg delta i flere IM 70.3 gjennom sesongen.

Og skulle je ikke lykkes ila. 2017 eller 2018, så har jeg jo opsjon på et tredje år: Og i 2019 er jeg jo yngst i klassen M45-49….


# aldriværtmermotivert